איך למנוע נשירת שיער בנשים?

סובלת מנשירת שיער? כיצד ניתן לדעת אם מדובר בנשירה נורמלית או באבדן שיער?

מהן הסיבות לנשירת שיער ומהן אפשרויות הטיפול הקיימות?

כל המידע על נשירת שיער בקרב נשים

 

מהי נשירת שיער נשית?

חשבת שנשירת שיער והתקרחות הן תופעות המאפיינות גברים בלבד? ודאי תופעתי לגלות שהתופעה קיימת גם בקרב נשים.

נשירת שיער היא תופעה טבעית המתרחשת אצל כולנו, בכל גיל, כחלק מתהליך פיזיולוגי של התחדשות השערה, הכולל מספר שלבים: גדילה, האטת קצב הגדילה ומנוחה, לאחריה השערה נושרת.

בממוצע, נושרות מראשנו כ-50 עד 100 שיערות מדי יום. נשירה של יותר מ-100 שערות ביום נחשבת לנשירת שיער מוגברת ועלולה להעיד על אבדן שיער.

 

מי עלולה לסבול מנשירת שיער?

נשירת שיער בנשים היא תופעה יותר רחבה ממה שנהוג לחשוב. כך, כ-50% מהנשים יחוו נשירת שיער שתוביל לאבדן שיער בשלב כלשהוא בחייהן.

ישנן מספר קבוצות אוכלוסייה המועדות יותר לנשירת שיער, ביניהן נשים לאחר לידה, נשים מעל גיל 40 (ואף יותר לאחר גיל המעבר) ונשים שעברו טיפולים אגרסיביים כדוגמת כימותרפיה.

נציין שלנשירת שיער נשית ישנו גם מרכיב גנטי.

סוגי נשירת שיער בנשים

ישנם מספר סוגים של נשירת שיער:

אנגן אפלוויום ( ANAGEN EFFLUVIUM ) – נשירה שנגרמת כתוצאה מהרעלת שורשי השערה כתוצאה מנטילת תרופות או טיפולים אגרסיביים, כדוגמת כימותרפיה.

טלוגן אפלוויום ( TELOGEN EFFLUVIUM ) – נשירה זו מאופיינת בכך ששערות רבות מגיעות לשלב המנוחה, שמיד לאחריו השערה נושרת.

אלופסיה אנדרוגנית ( FPHL ), אלופסיה נשית – סוג זה של נשירת שיער הוא הנפוץ ביותר, ובמסגרתו השיער שבקודקוד הופך לדק ובצדי הקרקפת נושר בכמות רבה.

הסיבות לנשירת שיער בנשים

קיימות מגוון סיבות אפשריות לנשירת שיער בנשים, חלקן פיזיולוגיות ואחרות חיצוניות-סביבתיות.

ישנה חשיבות רבות לאיתור הסיבה לנשירת שיער, כיוון שזו תשפיע בתורה גם על בחירת אופי וסוג הטיפול בנשירה. אלו חלק מהסיבות שעלולות להוביל לנשירת שיער בנשים:

אורח חיים – תזונה לקויה עלולה להוביל למחסור בוויטמינים ובמינרלים הדרושים לגוף. כך לדוגמא, תזונה צמחונית וטבעונית תגרום למחסור בברזל, לאנמיה וכתוצאה מכך גם לאבדן שיער.  לצד זאת, אורח החיים המתוח, ושגרה רוויית סטרס עלולים גם הם להוביל לנשירת שיער מוגברת.

טראומה גופנית – מאמץ גופני מוגזם, ניתוח או ירידה דרסטית במשקל עלולים לגרום לטראומה לגוף ולהוביל לנשירת שיער מוגברת. זו הסיבה שנשים רבות העוברות ניתוח בריאטרי סובלות מאבדן שיער לאחר הניתוח.

שינויים הורמונליים – סיבה נוספת לאבדן שיער היא שינויים הורמונליים, המתרחשים לאחר לידה וכן בגיל המעבר. לצד זאת, גם תפקוד לקוי של בלוטות האחראיות להפרשת הורמונים בגופנו, ביניהן בלוטת המגן (בלוטת התריס), יוביל לחוסר איזון הורמונלי ולאבדן שיער.

תרופות – ישנן תרופות שנטילה שלהן עלולה להוביל לנשירת שיער מוגברת, ביניהן טיפולים הכוללים קרינה, תרופות אנטי-דכאוניות, תרופות לאפילפסיה, תרופות לטיפול בלחץ דם ואף גלולות מסוימות למניעת היריון.

תרופות המכילות ויטמין A במינון גבוה מפריעות לתהליך התחדשות השיער ולכן עלולות גם הן להוביל לאבדן שיער.

התעסקות מוגזמת בשיער – מתיחות ומשיכות חוזרות של השיער ושימוש מרובה בקרמים ובספרי לשיער, עלולה להחליש את זקיקי השערה ולהוביל לאבדן שיער.

גנטיקה – חלק מהנשים יסבלו מנשירת שיער מוגברת והתקרחות בשל נטייה גנטית.

בעיה בפעילות מערכת החיסון – אלופסיה אראטה (ALOPECIA AREATA  ) הוא מצב בו מערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער וגורמת לנשירת השיער. כתוצאה מכך נוצרים 'איים' קטנים של קרחות על הקרקפת. חשוב להדגיש שמדובר במצב זמני, כאשר לרוב השיער צומח מחדש בתוך מספר חודשים.

איך תדעי אם את סובלת מנשירת שיער?

אם את רואה שיותר ויותר שערות נושרות מראשך מדי יום, על הרצפה או על המברשת, ייתכן שאת סובלת מאבדן שיער. ישנן רמות שונות של אבדן שיער, החל מרמה קלה ועד לאבדן שיער משמעותי, שמוביל לסימני דילול, עם מרחקים גדולים בין שערה לשערה וחשיפת עור הקרקפת באזורים מסוימים של הראש, ואף להתקרחות מקומית.

אם חושבת שאת סובלת מנשירת שיער מוגברת, אפשר לבדוק זאת בקלות. קחי מברשת שיער נקייה והסתרקי בה במשך חמש דקות. ספרי את השערות שנשרו אל המברשת. מומלץ לחזור על הפעולה במשך מספר ימים.

אבחון נשירת שיער בנשים

מדוע נדרש אבחון? משום שהסיבה לנשירת השיער תשפיע באופן משמעותי על ההחלטה אם יש צורך בטיפול, וכן על בחירת הטיפול המתאים.

אבחון הסיבה לנשירת שיער מתחיל בראש ובראשונה בפגישת ייעוץ אצל רופא עור.

בפגישה זו תשאלי על ההיסטוריה הרפואית ומצב הבריאות הכללית שלך, האם קיימות תרופות שאת נוטלת בקביעות ועלולות לגרום לנשירת שיער, האם ילדת לאחרונה, כיצד נראה התפריט התזונתי שלך, האם קיימת נטייה להתקרחות במשפחה ועוד.

בפגישה יתחקה הרופא אחר הרגלי טיפוח השיער וההתעסקות הקיימת עם השיער בשגרה – האם ועד כמה את מרבה למתוח ולמשוך אותו, באילו תכשירים לשיער את משתמשת ועוד.

בנוסף, בפגישת הייעוץ יבדוק הרופא את עור הקרקפת, במטרה לשלול בעיות כדוגמת פטריה על עור הקרקפת או קשקשים, העלולים 'לעודד' את נשירת השיער, וכן על מנת להעריך האם קיים אבדן שיער משמעותי.

כל אלו יסייעו לרופא לקבוע את הסיבה ההתקרחות. במקרים רבים, למשל בנשים לאחר לידה, בעת טיפול הורמונלי או בנטילת תרופות אחרות, ייקבע הרופא שאין צורך במתן טיפול אלא רק בהמתנה, בשינוי התזונה או שגרת טיפוח השיער, מתוך הנחה שהנשירה תעצר מעצמה והשיער יחזור לצמוח.

במקרים מסוימים יחליט הרופא להפנות אותך לביצוע בדיקת דם, שתסייע באבחון הגורם לנשירה ובהתאמת טיפול – החל מנטילת תוספי תזונה ועד לאיזון הורמונלי.

הטיפול בנשירת שיער בנשים

כאמור, לעתים יחליט רופא העור שאין צורך בטיפול אקטיבי בנשירת השיער, אלא רק בשינוי אורח החיים, בשגרת הטיפול בשיער ועוד.

במקרים אחרים אפשר לעצור את הנשירה באמצעות השגת איזון הורמונלי שהופר, נטילת ויטמינים ומינרלים, או שינוי אורח החיים באמצעות הקפדה על תזונה נכונה והפחתת סטרס.

טיפול תרופתי בנשירת שיער – ישנם מגוון טיפולים ותכשירים ייעודיים לטיפול בנשירת שיער, ביניהם מינוקסידיל, טיפול בהורמון הנשי אסטרוגן, כדורי פינסטרייד, תואמי פרוסטאגלנדינים, סטרואידים ועוד. חשוב לציין שלא תמיד מדובר בפתרון קסם, ולעתים יעילות הטיפולים מוגבלת, כאשר בכל מקרה יש צורך בהתמדה של חודשים בטיפול כדי לחוש בשינוי בנשירת השיער.

טיפול בפלזמה – טיפול פלסמה (PRP) מאפשר חיזוק של זקיקי השיער, הפחתת הנשירה ועידוד צמיחת שיער. פלסמה היא נוזל הנמצא בדמנו, העשיר בחלבונים ובתאי גדילה, ולכן מעודד בניית והתחדשות תאים. הטיפול כולל לקיחת דם מהמטופלת, בידוד נוזל הפלסמה והזרקתו לאזור הקרקפת בו קיימת הידלדלות שיער. כיוון שמדובר בטיפול עצמי, הוא בטוח מאוד לשימוש ואין לו תופעות לוואי. לעתים נדרשת סדרת טיפולים להשגת תוצאות טובות.

השתלת שיער בשיטת DHI  – נשים הסובלות מנשירה מוגברת או מהידלדלות מקומית בשיער, נותרות לא פעם ללא מענה שיוכל לסייע להן בפתרון הבעיה.

עבור נשים אלו, השתלת שיער בשיטת DHI היא בשורה של ממש. מדובר בשיטה חדשנית, המאפשרת הוצאת זקיקי שיער בודדים מחלקו האחורי של הראש, באמצעות מכשור עדין ומדויק, והשתלתם באזור הקרקפת בו קיימת הידלדלות שיער.

DHI נחשבת לשיטה יעילה להשתלת שיער בנשים, המאפשרת קבלת מראה שיער צפוף וטבעי, בטיפול אחד ומבלי שהמטופלת תדרש לגלח את שיער הראש.

יתרון נוסף של השיטה טמון בעובדה שהיא אינה כוללת חיתוך מקומי של הקרקפת, ובכך היא מאפשרת למטופלת לשמור על השיער הקיים באזור המיועד להשתלת שיער.

העדר החיתוך מאפשר גם תהליך החלמה קצר יותר.

לשיער שלנו השפעה רבה על המראה החיצוני בכלל, ועל מראה הפנים בפרט. אם את סובלת מנשירת שיער, אל תחכי, פני לייעוץ רפואי.